Luna trecută am călătorit în Islanda, un loc rupt din basme în care sincer să fiu nu credeam că voi ajunge vreodată, sau cel puțin nu în perioada următoare. O insulă mică dar care poate oferi extrem de multe din punct de vedere spiritual deoarece după două săptămâni petrecute acolo m-am încărcat cu energie.

Mai multe despre această escapadă voi povesti în alt articol în perioada următoare. Ce trebie să vă spun acum fără a vă reține prea mult este că se numără printre cele mai fotogenice locuri din lume.

Am ales să plec la mine cu prima cameră Full Frame cu sensor de 61 MP din lume iar în continuare vă voi vorbi despre cum și-a făcut acest mirrorless de la Sony treaba în acele condiții extreme.

Ați ghicit despre cine este vorba?

Sony A7R IV este, după cum au spus cei de la Sony, prima camera Full Frame echipată cu acest senzor.

Generalități

Ergonomie crescută, butoane mai mari, viewfinder cu o rezoluție impresionantă, touchscreen, meniu îmbunătățit.

Primul lucru pe care l-am observat cand am vazut aparatul este butonul „AF-On” mare, cu o apăsare mai lungă, fapt ce m-a mulțumit deoarece eu folosesc focalizarea „back-button focus”. De asemenea, joystick-ul de focus este substantial mai mare, deși în cazul fotografiei ce conține un subiect mobil acesta nu este aproape deloc folosit datorită funcțiilor de Lock-On Tracking AF și Eye Tracking AF.

O specificație care a ajutat foarte mult în situațiile dificile în care mă punea natura este faptul că aparatul menține perfect o balanță între greutate și modul cum se ține în mână. Comparativ cu modelul anterior (A7R III) gripul este mai bine conturat și oferă o experiență mai plăcută ținerii în mână.

De asemenea, în ciuda umidității foarte ridicate și a vântului foarte puternic aparatul a rezistat perfect chiar dacă se uda destul de tare. Asta se datorează faptului că Sony a îmbunătățit etanșarea la mediu, lucru ce se observă atunci când deschizi ușițele porturilor de intrare.

Chiar dacă vremea mă obliga să port mănuși groase cu rezistență la frig, butoanele le-am putut folosi perfect datorită apăsării mai lungi a acestora.

Un nou viewfinder ce are 5.76 milioane de puncte (UXGA OLED Tru-Finder) – mai multe decât la modelul precedent.

Primul aspect observat a fost rezoluția mult îmbunătățită a viewfinder-ului.

Acest EVF (Electronic View Finder) oferă o experiență foarte plăcută privirii, aproape uitând că țin în mână un mirrorless.

Sony spune că în modul de fotografiere durata de viață a bateriei este de aproximativ 530 de declanșări folosind viewfinder-ul și 670 de declanșări folosind ecranul LCD.

Pe tot parcursul șederii în Islanda temperatura din atmosferă a variat între 12 și -22 grade Celsius (vremea este extrem de schiumbătoare datorită climatului subpolar oceanic de pe coastă). Am avut norocul să prind record de temperaturi scăzute din ultimii 6 ani. Deși o baterie se descarcă mult mult mai repede în astfel de condiții eu am avut o singură baterie fără rezerve.

Pot spune că nu am întâmpinat probleme deloc. Sistemul de încărcare prin USB Type C a fost un adevărat ajutor putând să îmi încarc aparatul oriunde.

De asemenea, sistemul de încărcare prin USB-C poate fi folosit până și în timpul fotografierii sau înregistrării video – alt aspect extrem de important.

Sony a implementat pe A7R IV două sloturi de memorie, ambele fiind pentru carduri SD – SLOT1: Slot for SD (UHS-I/II compliant) memory card, SLOT2: Slot for SD (UHS-I/II compliant) memory card.

Acum poți înregistra video simultan pe ambele carduri de memorie.

Trebuie însă să fii precaut și să îți iei la tine carduri SD de rezervă deoarece un singur fișier RAW va ocupa aproximativ 130 MB din memoria cardului.

Numerotarea fișierelor se realizează în serii, fiecare serie fiind formată la adăugarea unui card nou de memorie. Astfel vei astfel ce fotografii au fost înregistrate pe un card și ce fotografii au fost înregistrate pe cel de-al doilea.

Ușa slotului de carduri s-a schimbat și ea. Acum nu mai există acel buton de deschidere, ci se apasă ușița și se trage, sistem întâlnit la majoritatea brandurilor.

Navigarea prin meniul și funțiile aparatului a fost și ea îmbunătățită.

Acum pe afișajul LCD apare separat meniul pentru fotografiere de cdl de înregistrări video. Trecerea între cele două se face prin apăsarea butonului „FN”.

Deși am auzit și păreri nemulțumite ale oamenilor în ceea ce privește navigarea prin meniul camerei, eu nu sunt deloc nemulțumit. Cu cât stai mai mult să îl folosești devine mult mai intuitiv, mai logic și mai ușor de folosit decât la alte branduri.

Islanda

Pentru o cameră foto mirrorless recent lansată ecranul lasă de dorit. Utilizarea lui nu este foarte practică deoarece se poate mișca doar pe verticală, nu se poate roti ca la alte modele de la alte branduri.

Implementarea touchscreen-ului este făcută însă doar parțial. Deși el este pornit din setările camerei nu îl poți folosi decât pentru a muta punctul de focus. Cu toate acestea, nici mutarea punctului de focus de pe ecran nu o foloseam deoarece am fost nevoit să opresc touchscreen-ul. În momentul în care folosești viewfinder-ul uneori ating din greșeală cu nasul de ecran iar punctul de focus se mută iar eu risc să ratez cadrul. În fotografia de peisaj nu este un inconvenient atât de mare însă în momentul fotografierii unui subiect într-un moment unic atunci poate fi o mare problemă deoarece se poate rata cadrul.

Deși nu am avut nevoie deloc de această funcție în călătoria mea, vă voi spune în mare câteva aspecte legate de ea. Funcția Pixel Shift este și ea apdatată. Acum există opțiunea de a realiza 16 cadre care apoi vor fi unite. Rezultatul va fi un fișier de 240 MP care va ocupa 2 GB din stocare.

Procesarea se va face cu ajutorul software-ului Sony Imaging Edge. De asemena, un lucru care trebuie știut înainte de folosirea acestei funcții este că subiectul trebuie să fie complet nemișcat, altfel rezultatul nu va fi cel dorit.

Am folosit funcția doar în cazul unui cadru ce conținea un râu, tocmai pentru a vă demonstra ce efect are asupra subiectelor în mișcare.

Transfer over WiFi (File transfer protocol)

Cu o conexiune de 2.4 Ghz camera transferă până la 4.95 MB/s.

Cu o conexiune de 5 Ghz camera transferă până la 9.43 MB/s.

Conexiune WiFi cu ajutorul Sony Imaging Edge Remote

Când este folosit softul Sony Imaging Edge cu funcția de remote se pot transfera fișiere cu o viteză de până la 5.09 MB/s dacă Remote Live View este dezactivat.

Transfer prin USB-C 3.0

Cu o conexiune printr-un cablu USB-C Sony A7R IV transferă cu o viteză de până la 22.0 MB/s.

Este o funcție pe care deși nu am folosit-o deoarece nu am avut nici nevoie dar nici posibilitatea de a o testa v-o voi prezenta pe scurt.

Este prima dată când această funcție este implementată pe camerele Sony. Este folosit pentru a reduce considerabil timpul pe care îl petreci în setări – pentru a-l seta după bunul plac – atunci când schimbi aparatul pe care îl folosești cu altul (doar un A7R IV cu alt A7R IV din păcate).

Funcția îți permite să salvezi preferințele modului de lucru (setările) pe cardul de memorie SD pe care îl introduci în noul aparat unde îți încarci noile setări. Se pot realiza până la 10 salvări pe cardul SD.

De asemenea, o altă întrebuințare mult mai des folosită este alegerea modului de lucru mult mai ușor, doar selectând unul din cele 10 profile salvate.

SENZORUL DE IMAGINE

Sony spune că este prima cameră Full Frame din lume cu senzor de imagine de 61 MP. Într-adevăr rezoluția și detaliile imaginilor sunt absolut impresionante. Culori sunt bune iar imaginile sunt sharp, însă rezoluția mare în completare cu o valoare ISO ridicată poate da calitatea imaginii cu câțiva pași înapoi.

Dimensiunea unui fișier în format RAW se învârte în jurul a 130 MB, lucru care m-a făcut să îmi iau câteva carduri de rezervă la mine. Dacă doriți să fotografiați mai mult fără a schimba cardul de memorie  prea des se poate selecta din meniu funcția „COMPRESSED RAW” dar nu veți mai beneficia de cele 15 stopuri Dynamic Range ale camerei. Sfatul meu este să țineți activate opțiunea „UNCOMPRESSED RAW” chiar dacă se umple memoria mai repede.