Camera revoluționară Alpha 1 marchează o nouă eră în imagistica profesională

 

Sony a lansat noua cameră Sony Alpha 1! S-a dat startul unei noi ere în imagistica profesională?

Ei bine, Alpha 1 oferă o combinație fără precedent de rezoluție, viteză și performanță video, încurajându-i pe profesioniști să se exprime liber, cu un nou senzor de imagine Full-frame de înaltă rezoluție, de 50,1 megapixeli, fotografiere în rafală de până la 30 de cadre pe secundă, filmare 8K 30p și multe altele.

Sony își asumă o dată cu lansarea acestei camere angajamentul de a fi lider de industrie prin combinația de noi caracteristici inovatoare.

Care sunt aceste caracteristici?

 

 • Un nou senzor Full-frame stratificat (Exmor RS™ CMOS) de 50,1-megapixeli (aprox., efectiv), în combinație cu un procesor de imagine BIONZ XR™ îmbunătățit, cu o putere de procesare de opt ori mai mare;
 • Fotografiere în rafală până la 30 de cadre pe secundă, cu live-view permanent (fără blackout);
 • Viteza rapidă de citire a senzorului permite până la 120 calcule AF/AE pe secundă. Viteza dublă față de cea oferită de Alpha 9 II, chiar și în cazul fotografierii în rafală la 30 de cadre pe secundă;
 • Primul vizor electronic din lume cu o rată de refresh de 240 de cadre pe secundă; OLED Quad-XGA luminos și generos cu 9,44 milioane de puncte (aprox.);
 • Obturator electronic silențios și fără vibrații;
 • Altă premieră mondială este fotografierea fără efectul de flicker atât la folosirea obturatorului mecanic, cât a celui electronic;
 • Sincronizare a blițului cu obturatorul electronic până la 1/200 secunde, pentru prima dată pe seria Alpha™;
 • Cea mai rapidă sincronizare din lume a blițului cu declanșatorul mecanic, până la 1/400 secunde;
 • Înregistrare video 8K 30p XAVC HS pe 10 biți 4:2:0, cu supraeșantionare din 8.6K pentru detalii extraordinare și rezoluție spectaculoasă, alături de capabilități de înregistrare video 4K 120p pe 10 biți 4:2:2;
 • Interval dinamic extins de 15 trepte pentru imagini statice și peste 15 trepte pentru video;
 • Funcție îmbunătățită Real-time Eye AF (autofocalizare) pentru oameni și animale și noua funcție Real-time Eye AF pentru păsări, dar și Real-time Tracking ce urmărește automat subiectul și menține focalizarea precisă;
 • Mecanism de stabilizare optică pe 5 axe încorporat în cameră, pentru un avantaj al timpului de expunere de 5.5 trepte;
 • Matrice de culoare S-Cinetone inspirată de modelele FX9 și FX6, pentru a oferi imagini cinematografice spectaculoase;
 • Cel mai rapid Wi-Fi încorporat din industrie pentru un suport extins al fluxului de lucru al profesioniștilor, USB SuperSpeed de 10Gbps, port Ethernet 1000BASE-T și multe altele.

Alpha 1 combină rezoluția înaltă și performanța de mare viteză la un nivel care nu a mai fost atins niciodată până acum în lumea camerelor digitale.

Îmbunătățiri majore în ceea ce privește fotografierea de înaltă rezoluție

Chiar și cu numărul mare de pixeli ai acestui senzor, Alpha 1 oferă sensibilitate ridicată cu zgomot redus, alături de peste 15 trepte ale intervalului dinamic pentru înregistrări video și 15 trepte pentru imagini statice, oferind gradații line și naturale – de la umbre profunde la tușe luminoase – datorită sistemului său de procesare de ultimă generație, într-un interval larg de sensibilitate ISO de 100-32,000 (cu posibilitate de extindere până la 50-102,400, în cazul imortalizării imaginilor statice).

În plus, noua cameră dispune de un mod de fotografiere îmbunătățit Pixel Shift Multi Shooting, care combină până la 16 imagini la rezoluție maximă. În acest mod, camera deplasează senzorul în trepte de un pixel sau jumătate de pixel pentru a capta 16 imagini separate care conțin un total de 796.2 milioane de pixeli de date, care sunt apoi comprimați într-o imagine de 199 milioane de pixeli (17,280 x 11,520 pixeli) utilizând aplicația desktop Sony Imaging Edge™. Cu o sincronizare a blițului de până la 1/200 secunde în acest mod, acesta devine ideal pentru fotografierea arhitecturii, artei sau oricărui alt subiect static, cu un nivel de detaliu și acuratețe a culorilor care este pur și simplu uimitor.

Senzorul de imagine nou dezvoltat este construit cu memorie integrată și este asociat cu un procesor de imagine BIONZ XR îmbunătățit, ceea ce îl face capabil să ofere imagini de 50.1-megapixeli la fotografierea în rafală la un număr uimitor de 30 de cadre pe secundă și până la 120 calcule AF/AE pe secundă.

Alpha 1 captează momente care în alte circumstanțe s-ar pierde, datorită performanței sale de mare viteză, oferind oricărui fotograf viteza de care are nevoie pentru a imortaliza obiecte aflate în mișcare rapidă. Viteza mare de citire a senzorului de imagine 50.1 megapixeli și buffer-ul extins de memorie permit captarea a până la 155 de imagini Full-frame RAW în format comprimat sau a 165 de imagini Full-frame în format JPEG până la 30 de cadre pe secundă (FPS) prin obturatorul electronic, menținând în același timp performanța maximă de urmărire AF și AE.

Capabilitățile de fotografiere ale modelului Alpha 1 sunt îmbunătățite și mai mult de un vizor electronic OLED cu 9.44 milioane de puncte Quad-XGA, cu o rată de reîmprospătare de până la 240 de cadre pe secundă (FPS). Vizorul nu se închide (nu are efect de blackout) atunci când se face expunerea, oferind astfel o vizualizare neîntreruptă și permițând încadrarea și urmărirea continuă, chiar și în timpul fotografierii în rafală.

La o viteză uimitoare de până la 120 de calcule AF/AE pe secundă, Alpha 1 poate menține focalizarea cu precizie ridicată chiar și pentru subiecții aflați în mișcare rapidă. Camera poate regla automat expunerea, chiar și în cazul unor modificări abrupte de luminozitate, cu o latență de răspuns AE de doar 0.033 secunde.

Autofocalizare avansată

Sony continuă să depășească limitele tehnologiei de autofocalizare, odată cu introducerea camerei Alpha 1, care poate urmări cu ușurință și cu precizie ridicată subiecții aflați în mișcare rapidă, cu traiectorii complexe. Camera dispune de 759 de puncte de detecție a fazei într-un sistem AF de detecție a fazei în plan focal de înaltă densitate care acoperă aproximativ 92% din suprafața cadrului – asigurând o focalizare precisă, fără cusur, în medii în care aceasta poate fi dificilă.

Sistemul avansat Sony Real-time Eye AF îmbunătățește performanța de detectare cu 30% față de sistemuli anterior, datorită motorului puternic de procesare a imaginii, BIONZ XR. Acesta asigură o detecție precisă, fiabilă, chiar și atunci când fața subiectului nu este orientată către obiectiv. În plus față de îmbunătățirea sistemului Real-time Eye AF pentru oameni și animale, Alpha 1 utilizează tehnologia de top de recunoaștere a subiecților pentru a oferi funcționalitatea Real-time Eye AF și pentru păsărix, o premieră pentru camerele din seria Alpha. Algoritmii optimizați asigură menținerea urmăririi chiar și în cazul în care o pasăre își ia brusc zborul, sau încadrarea se schimbă  brusc.

De asemenea, Alpha 1 oferă și un sistem Real-time Tracking bazat pe inteligență artificială, care menține automat o focalizare precisă. Un algoritm de recunoaștere a subiectului utilizează date de culoare, model (luminozitate) și distanță (adâncime) pentru a procesa informațiile în spațiu, în timp real la viteză mare.

Pentru prima dată pe o cameră din seria Alpha, este disponibilă înregistrarea clipurilor video 8K 30p pe 10 biți 4:2:0. De asemenea, modelul Alpha 1 este capabil de înregistrarea în format 4K 120p/60p pe 10 biți 4:2:2 și se include matricea de culoare S-Cinetone. Noua cameră Alpha 1 oferă și funcționalități care îi susțin pe profesioniștii din domeniu, asigurându-se un flux de lucru mai rapid, inclusiv viteză de transfer wireless FTP de 3.5 ori mai mare și multe altele.

Structură de disipare a căldurii

O structură unică de disipare a căldurii menține temperatura senzorilor de imagine și a motorului de procesare a imaginilor în limite normale, prevenind supraîncălzirea și menținând dimensiunea compactă a camerei. Acest lucru face posibilă înregistrarea video 8K/30p continuă pentru aproximativ 30 de minute.

Funcționalitate extinsă pentru filmarea din mână

O unitate de stabilizare de înaltă precizie, alături de senzorii giroscopici și de algoritmii optimizați de stabilizare a imaginii oferă un avantaj de până la 5.5 trepte de expunere, maximizând calitatea imaginilor de înaltă rezoluție derivate din senzorul de 50.1 megapixeli al camerei. Modelul Alpha 1 dispune, de asemenea, de Active Mode care oferă stabilitate extraordinară pentru filmările realizate ținând camera direct în mână. Folosind aplicațiile pentru desktop de la Sony, Catalyst Browse sau Catalyst Prepare pentru post-producție, utilizatorii pot beneficia de o funcționalitate de stabilizare a imaginii care se folosește de metadate generate de senzorii giroscopici încorporați în cameră.

Alte funcționalități oferite de modelul Alpha 1 sunt: ieșire  RAW pe 16 biți către un dispozitiv de înregistrare  extern prin intermediul HDMI pentru flexibilitate maximă post-producție, o interfață audio digitală care a fost adăugată interfeței Multi Interface Shoe (MI) pentru înregistrare audio mai clară cu ajutorul unui microfon extern Sony compatibil, citire complete a pixelilor prin supraeșantionare 5.8K fără pixel binning pentru filme de înaltă rezoluție la calitate 4K modul Super 35mm, dar și în alte situații.

Utilizatorii profesionali au nevoie de mai mult decât funcționalități rafinate și performanță. Ei au nevoie și de fiabilitatea și durabilitatea pretinse de la orice echipament profesional. Alpha 1 are două sloturi media, ambele compatibile cu cardurile SDXC/SDHC UHS-I și UHS-II, dar și cu noile modele CFexpress Type A, pentru o capacitate totală extinsă și viteze de citire și de scriere mai mari. Camera dispune și de un șasiu realizat dintr-un aliaj durabil de magneziu, de o autonomie extinsă datorită bateriei de tip Z ce poate fi îmbunătățită prin folosirea grip-ului vertical opțional VG-C4EM Vertical Grip (vândut separat), o funcționalitate îmbunătățită de înlăturare a prafului, funcția de închidere a vizorului atunci când camera este oprită pentru protejarea senzorului de imagine, dar și rezistență la praf și la umiditate  care maximizează fiabilitatea în medii expuse la numeroase provocări. Camera include și un port HDMI Type-A, dar și suport USB PD (Power Delivery), permițând asigurarea unei puteri mai mari dintr-o sursă externă, în așa fel încât utilizatorii să poată înregistra pentru perioade extinse, cu un consum intern minim al bateriei.

Structura revizuită a meniului asigură o navigare mai ușoară, iar operabilitatea sensibilă la atingere oferă un control mai rapid, mai intuitiv prin funcțiile Touch Focus și Touch Tracking, pe ecranul LCD 3.0 cu 1,44 milioane de puncte (aprox.). Pentru personalizare ușoară, un sub-meniu al setărilor de fotografiere poate fi acum modificat în funcție de modul de fotografiere selectat, făcând mai ușoară ca niciodată folosirea deschiderilor diferite ale diafragmei, a vitezei de fotografiere, dar și a altor setări dedicate captării de imagini statice și filme.

Sistem de declanșare cu comandă dublă pentru 1/400 Flash Sync

Alpha 1 oferă cea mai rapidă viteză de sincronizare a blițului din lume, de 1/400 secunde, cu un obturator mecanic, facilitând și mai mult imortalizarea acțiunii dinamice. În plus față de o perdea frontală din fibră de carbon, Alpha 1 dispune de sistemul nou dezvoltat de declanșare cu acționare dublă, care utilizează un resort și un actuator cu acționare electromagnetică, oferind durabilitate ridicată și ușurință în același timp.

„Ne ascultăm întotdeauna clienții, provocând industria să aducă pe piață noi inovații care depășesc cu mult așteptările lor.” a spus Yann Salmon Legagneur, Director Product Marketing, Digital Imaging, Sony Europe.

„Alpha 1 depășește toate barierele existente, setând un nou standard pentru tot ceea ce creatorii pot realiza cu o singură cameră. Ceea ce ne încântă cel mai mult – mai mult decât caracteristicile extinse ale produsului – este capacitatea camerei Alpha 1 de a surprinde imagini care nu au mai fost captate până acum. Această cameră deschide o nouă lume în ceea ce privește posibilitățile creative, transformând în realitate ceea ce până acum era imposibil de realizat.”

Preț și disponibilitate

Camera mirrorless Full-frame cu obiective interschimbabile Alpha 1 va fi disponibilă în Europa începând din martie 2021, la un preț aproximativ de 35300 RON.

Povești exclusive și conținut nou și interesant înregistrat cu noua camera, dar și cu alte produse Sony pot fi vizualizate accesând www.alphauniverse.co.uk, un site creat special pentru a educa și a inspira fanii și clienții brandului Sony α.